Duurzaamheid warmtepomp

Jouw woning duurzaam verwarmen

In Nederland wordt het grootste deel van de woningen verwarmd met aardgas. Gas is een fossiele brandstof en kan daarom bij een toename van de energievraag uitgeput raken. Duurzame energie gebruiken om het huis en tapwater te verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp is een goed alternatief voor uw huidige HR-ketel, cv-ketel of gaskachel.

Wist je dat bijna de helft van je energieverbruik opgaat aan de verwarming van het huis? Het gebruik van een warmtepomp is niet alleen duurzaam en draagt daarmee bij aan een schoner klimaat, maar scheelt ook nog eens flink in de portemonnee!

Gasgebruik en het milieu

Om klimaatverandering tegen te gaan, is het van belang dat er minder fossiele energiebronnen gebruikt worden. Bij het verwerken van fossiele energie, zoals het verbranden van aardgas, steenkool of olie, komt CO2 vrij. De uitstoot van CO2 is een grote veroorzaker van de opwarming van de aarde. Om deze opwarming tegen te gaan is wereldwijd afgesproken dat we ons best moeten doen om de CO2-uitstoot te verlagen.

In 2030 moet het gasverbruik al aanzienlijk minder zijn dan nu. Hoewel dit nog ver weg lijkt, is het best dichtbij: als je op dit moment een nieuwe HR-ketel aanschaft, kan dit maar zo de je laatste zijn.

Duurzaam verwarmen

Uw woning verwarmen zonder CO2-uitstoot, hoe gaat dat in zijn werk? Van belang is dat de bron van energie een duurzame bron is, zoals duurzame stroom, warmte van de zon, warmte uit de bodem en warmte uit de lucht. Een elektrische warmtepomp is een goede vervanger voor de HR-ketel op gas. De manier van verwarmen is continu in ontwikkeling en we kunnen nog niet zeggen hoe het er in 2050 precies uit zal zien. Eén ding is zeker: duurzaamheid is het uitgangspunt.

Een goed geïsoleerd huis

Stap 1 voor een duurzaam verwarmd huis is goede isolatie. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte beter vast en heeft minder energie nodig om te verwarmen. Nieuwe huizen zijn standaard goed geïsoleerd. Oudere huizen hebben vaak minder goede isolatie of zijn slechts gedeeltelijk geïsoleerd. Wanneer je je woning duurzaam wilt verwarmen is het van belang eerst de isolatie goed op orde te hebben.

Wil je meer weten over het isoleren van jouw huis? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal.

Zonne-energie

Een warmtepomp heeft stroom nodig om zijn werk te kunnen doen. Het gasverbruik neemt door de warmtepomp af, maar je elektriciteitsverbruik neemt toe. Kies daarom voor het gebruik van groene stroom. Heb je de mogelijkheid zelf stroom op te wekken, dan maak je je woning nog duurzamer. Wanneer je zonnepanelen hebt, wekken deze de energie op die de warmtepomp nodig heeft om de woning te verwarmen.

Koudemiddelen en milieu

In een warmtepomp wordt gebruikgemaakt van een koudemiddel om energie op te nemen en weer af te staan. Koudemiddelen die aanvankelijk werden gebruikt in airconditioners, koelmachines en warmtepompen vallen in de categorie chloorfluorkoolstoffen (Cfk’s) en chloorfluorkoolwaterstoffen (HCfk’s). Van deze stoffen is aangetoond dat ze de ozonlaag in hogere luchtlagen aantasten. Deze ozonlaag beschermt de aarde tegen een te hoge dosis schadelijk ultraviolet licht. Cfk’s en HCfk’s zijn daarom inmiddels verboden. Koudemiddelen op basis van Cfk’s (R11, R22, R502 etc.) zijn niet meer verkrijgbaar en mogen niet meer worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor HCfk’s (zoals het koudemiddel R22).

Wel toegestaan zijn fluorkoolwaterstoffen (Hfk’s), zoals de synthetische koudemiddelen R407c, R134a en R410a. Deze koudemiddelen zijn echter effectieve broeikasgassen; ze hebben dus een negatief effect als ze in het klimaat terechtkomen. Daarom verdienen warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen als propaan, propeen, CO2 en ammoniak de voorkeur. Vanaf 2025 moeten overigens mogen alleen warmtepompen verkocht worden die koudemiddelen gebruiken met een lage bijdrage aan het broeikaseffect, zoals natuurlijke koudemiddelen.