Wat kost een warmtepomp?

Warmtepompen komen in verschillende soorten, modellen en prijzen. Op deze pagina leest u alles over de prijzen, kosten en opbrengsten van de verschillende soorten warmtepompen.

Bekijk hier de kosten

Wat is de prijs van een warmtepomp?

De investeringskosten (de prijs van aanschaf en installatie, inclusief btw) van een individuele elektrische warmtepomp hangen af van het type warmtepomp, de comfortwensen en de benodigde aanpassingen van de woning. In de tabel hieronder worden voor de 3 belangrijkste warmtepomp types een indicatie gegeven van de investeringskosten voor de warmtepomp. De aanpassingen aan de woning, bijvoorbeeld aanpassing afgiftesysteem, zitten niet in de vermelde kosten.

Type warmtepomp Prijs (excl. BTW en subsidie) Subsidie
Warmtepomp met bodembron vanaf ca. €12.000 €2.500,- of meer
Warmtepomp met luchtbron €1.500 – €10.000 Geen
Hybride warmtepomp €4.000 – €7.000 €1.100,- of meer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp en wat levert het op?

Gemiddeld zijn de kosten van warmtepompen in het gebruik (energieverbruik en onderhoud) duidelijk lager dan die van een cv-ketel op gas. Maar in aanschaf is de prijs van een warmtepomp hoger. Dat verschil in kosten wordt waarschijnlijk kleiner naarmate de productieaantallen toenemen. Daarnaast zijn er diverse subsidieregelingen beschikbaar om de aanschaf van een warmtepomp te vergemakkelijken en de subsidies maken de toepassing van warmtepompen aantrekkelijk. Hoe groot het uiteindelijke voordeel is van een warmtepompinstallatie hangt af van de installatie zelf, maar zeker ook van de woning, de isolatiegraad en het gedrag van de gebruikers.

Wat kost een aardwarmtepomp?

Bij een systeem met bodembron (aardwarmtepomp) hangt de prijs af van het systeem dat in de grond wordt geplaatst. Bij de installatie wordt meestal diep geboord, wat met een speciale boorinstallatie moet gebeuren. De prijs voor een bodemsysteem begint vanaf €12.000. Daar tegenover staat het tamelijk gunstige rendement van dit type warmtepomp. De flinke energiebesparing maakt het een rendabele investering.

Wat kost een lucht/water warmtepomp?

Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. Bij buitenlucht wordt er zowel een buitenunit als een binnenunit geplaatst. Bij ventilatielucht is het gehele systeem binnen. De lucht/water warmtepomp prijs begint vanaf € 5.000 – € 10.000, afhankelijk van de mogelijkheden in de woning.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Bij een hybride warmtepomp zijn de benodigde aanpassingen in de woning vaak minder ingrijpend dan bij de andere warmtepompen. De hybride warmtepomp kan daarom ook vaak goed worden toegepast in een bestaande woning. Voor de hybride warmtepomp varieert de prijs tussen de €4.000 en €7.000, afhankelijk van de situatie in de woning en de gekozen hybride variant.

Ontdek welke warmtepomp bij je past. Vul de warmtepompverkenner in en bekijk welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning.

Het afgiftesysteem

Net als een verwarmingsketel geeft een warmtepomp zijn warmte af aan een afgiftesysteem dat gevuld is met water. Een warmtepompsysteem werkt het beste bij relatief lage watertemperaturen. Vloer- of wandverwarming zijn ideaal. Radiatoren functioneren ook goed, mits ze geschikt zijn voor lagere afgiftetemperaturen (LTV-radiatoren). Bij goed geïsoleerde woningen voldoen gewone radiatoren meestal ook.

In de bovengenoemde bedragen zijn geen meerkosten opgenomen voor het afgiftesysteem. Of hierin geïnvesteerd moet worden, hangt sterk af van:

  • de warmtevraag van de woning
  • het bestaande afgiftesysteem
  • de isolatiegraad van de woning

Advies over warmtepompen

Een energie-prestatieadviseur (EPA-adviseur) kan in een maatwerkadvies voor uw woning de kosten, opbrengsten en terugverdientijden van een warmtepomp op een rij zetten. EPA-adviseurs vindt u hier: overzicht EPA-adviseurs.

Wat levert een warmtepomp op?

Een warmtepomp levert energiebesparing op. Als het goed is wordt die besparing vertaald in een fors lagere energierekening. Hoeveel lager, dat hangt af van verschillende factoren. De warmtepomp, de rest van de installatie en de woning zelf spelen allemaal een rol.

Lees hier meer over het rendement van een warmtepomp.

Hoe hoog is de warmtepomp subsidie?

Sinds 1 januari 2016 is de investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) beschikbaar voor burgers en bedrijven. Deze subsidie geldt ook voor warmtepompen. De subsidie maakt de investeringskosten (warmtepomp prijs) een stuk lager. Lees hier meer over de warmtepomp subsidie of kijk op de website van de overheid.

 Algemene vragen over warmtepompen

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp hangen af van meerdere zaken. Het vermogen, buffervat en hoever de warmtepomp van de woning staat. Hoe verder deze van de woning staat hoe langer de leidingen voor het koudemiddel zullen zijn. Hier kunnen de kosten door oplopen. Voor een gemiddelde hybride warmtepomp installatie kunt u denken aan een investering van ca. € 4.500,-.

Wat is de subsidie op een warmtepomp?

De subsidie van een warmtepomp heeft te maken met het vermogen. Er is dus geen vaste subsidie voor alle warmtepompen. Vaak zal een aanbieder op de offerte de meldcode voor de subsidie en de hoogte van de subsidie vermelden.

Hoe krijg ik de subsidie?

De subsidie is te verkrijgen via de rijksoverheid en moet aan een aantal eisen voldoen. Een paar  voorbeelden daarvan zijn dat de warmtepomp onderdeel moet zijn van een verwarmingstoestel, de warmtepomp nieuw moet zijn, de factuur betaald moet zijn en dat hij voorkomt op de apparatenlijst warmtepompen van RVO. De subsidie is aan te vragen op de website rvo.nl en hiervoor heeft u een DigiD nodig.  

Wat zijn de garanties van een warmtepomp?

De meeste producenten van warmtepompen bieden 2 verschillende type garanties aan. 1 op de complete werking van het systeem en 1 op de onderdelen. Dit verschilt per producent. Meestal rond de 2 jaar op het product en 5 jaar op de onderdelen