Regeling van de verwarmingsinstallatie

In moderne verwarmingssystemen is de regeling een steeds belangrijkere schakel. Een goede regeling verhoogt het wooncomfort en zorgt ervoor dat het verwarmingssysteem storingsvrij en efficiënt werkt.

Kamerthermostaat

In veel woningen is het zichtbare deel van de regeling de kamerthermostaat. Die hangt op een centrale plek, meestal de woonkamer. Oudere kamerthermostaten werken mechanisch, met een bimetaal en een kwikschakelaar. Als de ruimtetemperatuur de ingestelde waarde heeft bereikt, wordt de installatie eenvoudig uitgeschakeld.

Het nadeel hiervan is dat in het verwarmingssysteem op het moment van uitschakelen nog veel energie aanwezig is. Hierdoor loopt de ruimtetemperatuur verder op dan gewenst. Dit heet ‘overshoot’. Een slimme thermostaat lost dit softwarematig op. De software neemt ongewenste effecten waar en compenseert deze door de installatie eerder uit te schakelen.

Stooklijnregeling

Een weersafhankelijke regeling gaat een stap verder door ook de buitentemperatuur in de regelstrategie te betrekken. Dit gebeurt door het instellen van een zogeheten ‘stooklijn’, die het verband vastlegt tussen de buitentemperatuur en de gewenste afgiftetemperatuur van het cv-water. Bij hoge buitentemperaturen is minder vermogen nodig en kan de afgiftetemperatuur omlaag. Is de buitentemperatuur laag, dan moet de installatie veel warmte kunnen afstaan en is een hoge afgiftetemperatuur gewenst.

Opmerkelijk: een stooklijnregeling probeert de afgiftetemperatuur van het cv-water zo laag mogelijk te leggen. Lees hier waarom lagetemperatuurverwarming zinvol is.

Thermostaatkranen en zoneregeling

De kamerthermostaat of een stooklijn beïnvloedt de temperatuur van het cv-water en daarmee de warmtestroom die een installatie kan leveren. De instellingen gelden voor alle ruimtes die op het afgiftesysteem zijn aangesloten. Met behulp van thermostaatkranen op iedere radiator wordt de afgifte per vertrek geregeld.

Moderne cv-regelingen bieden vaak de mogelijkheid om individuele vertrekken op te nemen in een zogeheten ‘zoneregeling’. De thermostaatkranen worden dan door de regeling ingesteld. Dit geldt ook voor de instelkranen voor vloer- of wandverwarming.

Lerende regelingen

Steeds vaker zijn regelingen in staat om zich aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Deze ‘lerende’ regelingen kunnen tot op zekere hoogte het gedrag van de bewoners voorspellen en hierop anticiperen.