​Warmtepomp werking

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen en van warm tapwater te voorzien.

Bekijk hoe het werkt

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat er minder gas of geen verbruikt wordt, daalt de CO₂-uitstoot met wel 50 procent.

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer je de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot nog lager.

Bekijk de video van Milieu Centraal over de werking van een warmtepomp.

Welke warmtepomp soorten zijn er?

Afhankelijk van de warmtebron, kan de warmtepomp er in de praktijk op verschillende manieren uitzien. Er is (bijna) altijd een binnen-unit. Deze ziet er van buiten niet veel anders uit dan een HR-ketel en vaak hangt hij ook aan de wand. We onderscheiden vijf soorten warmtepompen:

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Water-water warmtepomp

Bodem-water warmtepomp

Hybride warmtepomp

Onderdelen warmtepomp systeem

De Bron

Een warmtepomp gebruikt de omgeving als duurzame warmtebron. De bron is het systeem waaraan de gewenste energie wordt onttrokken of afgegeven.

Lees meer

Warmteopslag

Voor een efficiënte en comfortabele warmtevoorziening in woningen is opslag van warmte vaak noodzakelijk. Het is gebruikelijk om warmte op te slaan in water, maar er zijn ook alternatieven.

Lees meer

Het afgiftesysteem

Het afgiftesysteem is een essentieel onderdeel van iedere verwarmingsinstallatie. De keuze van de temperatuur waarbij de warmte wordt afgestaan aan de omgevingslucht is zeer bepalend voor de totale efficiency.

Lees meer

 Algemene vragen over warmtepompen

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte uit een natuurlijke omgeving kan verplaatsen naar de woning door middel van een koudemiddel. De buitenunit zal de warmte deeltjes uit de natuurlijke omgeving halen en middels het proces de warmte op het aangesloten CV systeem of bij een full electric op de warmtebron afgeven.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp gebruikt een natuurlijke omgeving om hiervan warmte te onttrekken. Tussen het buitendeel en het binnendeel stroomt een koudemiddel. Met behulp van een compressor (buitenunit) wordt dit koudemiddel rondgepompt. Door dit onder hoge druk te doen zal de temperatuur toenemen. Uiteindelijk zal dit worden toegevoegd aan het CV systeem. 

Kan een warmtepomp ook koelen?

Met een warmtepomp kunt u niet alleen uw woning verwarmen maar deze ook koelen. U dient hiervoor wel vloerverwarming of convectoren te hebben. De temperatuur in de woning kan maximaal met 2 a 3 graden Celsius verlaagd worden.

Kan ik een warmtepomp combineren met zonnepanelen?

U kunt altijd een warmtepomp combineren met zonnepanelen als er uiteraard ruimte is voor de zonnepanelen op uw dak. Een warmtepomp werkt op stroom dus uw verbruik hiervan zal stijgen. Als u de warmtepomp combineert met zonnepanelen dekt u dit dus (deels) af. Daarnaast bent u extra duurzaam bezig.