Met warmtepompen een betere energieprestatie (EPC) van uw woning dan met stadswarmte

Mar 7, 2016Warmtepomp voordelen

Warmtepompen bieden de mogelijkheid om woningen efficiënt te verwarmen en warm tapwater te bereiden. Met een warmtepomp kan het zelfs efficiënter zijn dan met stadswarmte.

Op 1 maart 2016 heeft Alklima, de importeur van warmtepompen van Mitshubishi, bij de ACM melding gemaakt van mogelijk oneerlijke concurrentie bij de stadsverwarming van Eneco in Utrecht. Reden voor de melding is dat de gemeente Utrecht geaccepteerd heeft dat de stadswarmte van het verwarmingsnet van Eneco niet aan de wettelijke milieueisen voldoet. Doordat leveranciers van andere, en meer duurzame systemen die wel voldoen aan de eisen, waaronder warmtepompen, daarmee zijn buitengesloten, is de marktwerking volgens Alklima ernstig verstoord, worden bewoners financieel benadeeld, en wordt het milieu zwaarder belast dan de wet toestaat.

Drs. Babette van Loon, operationeel directeur van Alklima bv.: “Het gaat hier om een serieuze verlaging van het opwekrendement door Eneco: van 177 procent naar 125 procent”. Ter vergelijking moderne gasgestookte HR ketels halen een maximaal opwekrendement van circa 107 procent en een lucht/water warmtepomp kan een opwekrendement behalen van wel meer dan 200%.Gaat u dus een (nieuwbouw)woning kopen waarbij middels stadswarmte een goede energieprestatie (EPC) is aangeboden, laat u dan goed informeren of deze stadsverwarming ook wel daadwerkelijk zo energie-efficiënt is of dat u bijvoorbeeld mogelijk ook met een eigen warmtepomp uit de voeten kan.

Meer informatie over warmtepompen in de woningbouw kunt u vinden op Warmtepompplein.nl of volg ons op twitter: @warmtepompplein.