Wat maakt de hybride combinatie warmtepomp en cv-ketel zo interessant?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp, en is goed toepasbaar in zowel bestaande als nieuwe woningen waar nu nog alleen een gasketel hangt.

Hybride combinatie warmtepomp en cv-ketel

Hybride warmtepompen zijn met name in gebieden waar een uitgebreide gasinfrastructuur ligt, zoals in Nederland, een interessante optie om op korte termijn het energie- en gasverbruik in woningen drastisch te verlagen. Uit onderzoek van adviesbureau’s BDH en Berenschot blijkt bijvoorbeeld dat het grootschalig toepassen van hybride warmtepompen zelfs één van de snelste en goedkoopste manieren is om het gasverbruik bij bestaande woningen in Nederland te verlagen. Bij een hybride warmtepomp zorgt het warmtepompdeel voor een groot deel van het jaar voor de benodigde verwarming en verbruikt in die tijd dus geen aardgas.

Een warmtepomp is duurzaam omdat het (gratis) warmte uit de omgeving haalt, bij hybride warmtepompen in de meeste gevallen buitenlucht. Voor alleen de extreem koude dagen en/of het maken van warm tapwater wordt de ketel nog ingeschakeld. Hiermee worden de sterke kanten van beide technologieën in één installatie gecombineerd, blijft het huidige comfort voor de bewoner behouden en zijn grote aanpassingen aan bijvoorbeeld het cv-systeem van de woning vaak niet direct nodig. Op die manier kan er in een bestaande woning op zeer korte termijn al een behoorlijke aardgasbesparing bereikt worden. Ook de jaarlijkse energierekening zal omlaag gaan.

Veel hybride warmtepompen worden naast de bestaande cv-ketel geplaatst, in zo’n geval wordt dan alleen het warmtepompgedeelte geïnstalleerd. Het installeren van de installatie kost een installateur ongeveer een halve tot hele dag werk. Met het installeren van een hybride warmtepomp maakt u uw woning dus binnen no-time weer een stukje duurzamer.

De laatste tijd stond de hybride warmtepomp om bovenstaande redenen ook volop in het nieuws en is het een ‘hot topic’. Steeds meer partijen gaan het belang inzien van de hybride warmtepomp als één van de warmtetechnieken die de energietransitie in de woningbouw gaat vormgeven.

Soorten hybride warmtepompen

Niet elke hybride warmtepomp draagt bij aan ruimteverwarming, er zijn ook systemen die bijvoorbeeld alleen warm tapwater maken. Er zijn dus verschillende uitvoeringen en varianten van de hybride warmtepomp beschikbaar, zo is er voor bijna iedere woning wel een oplossing te vinden. De ontwikkelingen gaan daarnaast in rap tempo verder. Hieronder sommen we de belangrijkste varianten die nu op de markt te vinden zijn op.

Hybride buitenlucht warmtepomp

Deze hybride warmtepomp heeft in de meeste gevallen een buitendeel die buitenlucht als bron gebruikt. Dit buitendeel kan een airco-unit zijn, maar tegenwoordig zijn er ook speciale PVT-systemen die warmte uit de buitenlucht onttrekken. Lees hier meer over de verschillende bronnen voor een warmtepomp.

De opgewekte warmte wordt meestal gebruikt voor ruimteverwarming in de woning. De HR ketel zorgt voor warm tapwater bereiding. Het is wel mogelijk warm tapwater door de hybride warmtepomp te laten maken, maar dan is een warm waterboiler noodzakelijk.

Hybride ventilatielucht warmtepomp

Dit type gebruikt enkel de af te voeren lucht uit de woning als bron. Deze hybride warmtepompen kunnen zowel hun warmte leveren voor ruimteverwarming, als voor tapwater productie. Voor piekverbruik staat bij de hybride warmtepomp de HR ketel nog paraat om op ieder moment te zorgen voor voldoende warm tapwater en/of centrale verwarming in de woning. In Nederland zijn naar schatting ca. 3,5 miljoen woningen voorzien van een mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer.

Op het moment dat de ventilatielucht warmtepomp wordt ingezet om alleen warm tapwater te maken staat die ook wel bekend als warmtepompboiler.

Subsidie op hybride warmtepompen – ISDE subsidie

Ook hybride warmtepompen komen in aanmerking voor ISDE subsidie. Hiermee krijg je tot wel 50% van de aanschafkosten terug van de overheid. Je krijgt alleen subsidie op het warmtepomp-gedeelte van de hybride warmtepomp en niet de cv-ketel. Lees er meer over op de pagina over warmtepomp subsidie.