Aantal warmtepompen bij Nederlandse woningen groeit sterk

Jul 10, 2018Algemene informatie warmtepompen, Nieuws & blog, Ontwikkelingen warmte woningen

Het aantal warmtepompen in Nederland groeit sterk, ook in de woningbouw. In 2017 zijn er volgens cijfers van het CBS een kleine 50.000 warmtepompen geplaatst bij woningen. Inmiddels zijn ruim 220.000 woningen voorzien van een warmtepomp. Daarmee is het zeker geen innovatief systeem meer, maar een beproefde verwarmingstechniek.

Veel van de geplaatste warmtepompen in Nederland zijn lucht-lucht warmtepompen, die lijken op airco-systemen. Er is een buitendeel dat energie uit de lucht onttrekt en binnen hangt een apparaat dat direct de lucht verwarmd. Hierdoor is een afgiftesysteem in de woning, zoals radiator of vloerverwarming, niet (meer) nodig. Ook is het met dit type warmtepomp mogelijk om actief de woning te koelen. Je kunt je woning naar elk gewenste temperatuur brengen; dit kost natuurlijk wel energie.

Sterke groei lucht-water warmtepompen

De laatste jaren is er ook een sterke stijging in het aantal geïnstalleerde lucht-water warmtepompen. Dit type kan makkelijk op bestaande afgiftesystemen worden aangesloten en is goed toepasbaar in bestaande woningen. Deze warmtepomp is verkrijgbaar in de varianten hybride en volledig elektrisch.

Een kleiner deel van de warmtepompen in Nederland wordt met een gesloten systeem opgeleverd. Hierbij wordt energie onttrokken aan de bodem. Dit zijn wat duurdere systemen, maar deze halen over het algemeen wel het beste rendement. De bodem heeft een relatief hoge temperatuur op momenten dat je warmte nodig hebt. Doordat het installeren van een gesloten systeem behoorlijk ingrijpend is, zie je dit type warmtepomp voornamelijk bij nieuwbouwwoningen.

Ten slotte zijn er open bodem systemen waarbij energie wordt onttrokken door grondwater op te pompen. Deze oplossing is voor individuele woningen echter niet gangbaar.

Ontwikkeling aantal warmtepompen in de Nederlandse woningbouw

 

Ontwikkeling aantal warmtepompen in de Nederlandse woningbouw

Groei mede dankzij overheidssubsidie ISDE

Dat de afgelopen jaren het aantal warmtepompen in Nederland sterk is gegroeid heeft onder andere te maken met de ISDE subsidie. Met deze subsidie krijg je een deel van de aanschafkosten terug van de overheid. Dit kan bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Soms zijn er ook nog regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar. Check daarom altijd de laatste stand van zaken bij je gemeente, direct via de gemeente, het gemeentelijk energieloket of de website energiesubsidiewijzer.nl.

Ook dit jaar is er door particulieren al voor enkele tienduizenden systemen subsidie aangevraagd. Omdat de subsidiepot redelijk groot is, is het niet te verwachten dat deze in 2018 uitgeput raakt. Maar overweeg je een warmtepomp aan te schaffen, dan is dit wel iets om in de gaten te houden.

Cumulatief aantal apparaten/aanvragen particulieren ISDE o.a. warmtepompen

 

Cumulatief aantal apparaten/aanvragen particulieren ISDE

Klimaatakkoord zorgt voor verdere groei aantal warmtepompen in woningen

Het aantal warmtepompen in Nederlandse woningen neemt de komende jaren waarschijnlijk sterk toe. Onder andere doordat er vanuit de overheid druk wordt gezet het aardgasverbruik drastisch te verlagen. In de voorstellen voor het klimaatakkoord staat dat in 2030 al 2 miljoen woningen aardgasvrij moeten zijn. Warmtepompen gaan hierin een belangrijke rol spelen. Daarnaast stijgt de energiebelasting op aardgas de komende jaren waarschijnlijk met zo’n 75%, terwijl de energiebelasting op elektriciteit omlaag gaat. Ook komt er een gebouwgebonden financiering. Huizenbezitters moeten in de toekomst gemakkelijker een financiering kunnen krijgen waarmee ze hun woning kunnen verduurzamen en energieneutraler kunnen maken. Deze lening is niet gebonden aan een eigenaar, maar aan de woning. Door deze aanpassingen wordt het nog goedkoper om het huis met een warmtepomp te verwarmen dan dat het nu al is.

Wil je weten welk type warmtepomp in jouw situatie past? Vul dan de warmtepompverkenner in!

Huurwoning en een warmtepomp

Bezit je niet zelf een woning, maar huur je bijvoorbeeld van een wooncorporatie? Dan ligt de beslissing voor het installeren van de warmtepomp bij de corporatie. Lees hier wat er zoal bij komt kijken als je in je huurwoning een warmtepomp hebt of krijgt.