Zomerse dagen: Woning koelen met een warmtepomp

Jun 28, 2017Warmtepomp voordelen

De temperaturen zijn weer zomers. We zoeken verkoeling en proberen ook ons huis op een aangename temperatuur te houden. Wat veel mensen niet weten is dat de meeste warmtepompen naast het huis verwarmen in de winter het huis ook (een beetje) kunnen koelen in de zomer! Op warme zomerse dagen kan dit erg comfortabel zijn.

Huis koelen met een bodem/water warmtepomp

Met een bodem/water warmtepomp kunt u het huis een aantal graden laten afkoelen. Het koelen is bijna gratis, omdat u alleen pompenergie nodig heeft om het water rond te laten stromen tussen de bodem en het afgiftesysteem van de woning. Dit wordt passieve koeling genoemd. De bodem wordt dan gebruikt als koude bron.

De warmte die opgenomen wordt uit de woning wordt afgegeven aan de bodem en dat maakt de bodem een beetje warmer. Dit kan in de winter weer benut worden voor verwarming. Bij een erg warme zomer kan het zo zijn dat de bodem al zo ver is opgewarmd, dat er aan het einde van de zomer niet meer goed gekoeld kan worden.

Warmte uit de woning halen met een lucht/water warmtepomp

Bij lucht/water warmtepompen kan er ook warmte uit de woning gehaald worden, waardoor het binnen afkoelt. In dit geval zal het buitendeel van de warmtepomp gaan draaien om de opgenomen warmte uit de woning af te geven aan de buitenlucht. De werking van de warmtepomp wordt dus omgedraaid. Deze koelmethode wordt actieve topkoeling genoemd. Omdat er geen koude bron aanwezig is, – de buitenlucht is warm – kost deze manier van koelen wel meer energie dan bij een bodem/water warmtepomp. Het principe van koelen dat hier gebruikt wordt is overigens exact hetzelfde als dat van een koelkast.

Een lucht/lucht warmtepomp als airco

Bij een lucht/lucht warmtepomp kan de warmtepomp ingezet worden als airconditioning. De ruimte kan hiermee afgekoeld worden naar de gewenste temperatuur. Dit is een vorm van actieve koeling en kost natuurlijk wel energie.

Let wel: de warmtepomp moet de optie tot koelen hebben. Dit is niet bij alle warmtepompen het geval.