Een gasaansluiting in mijn nieuwbouwwoning! Hoe kan dat?

Nov 15, 2018Gasloos wonen, Nieuws & blog

In Nederland mogen toch geen woningen meer gebouwd worden met een gasaansluiting? Hoe kan het dan dat er in de plannen van nieuwbouwwoningen toch nog gasketels zitten? In dit blog leggen we dat uit en geven tips wat je kunt doen om toch meteen een gasvrije woning te krijgen.

Sinds juli 2018 mogen geen bouwvergunningen meer worden afgegeven aan nieuwbouwprojecten die worden aangesloten op gas. Toch worden de komende jaren nog enkele tienduizenden woningen gebouwd die zijn ontworpen met een gasaansluiting. Dit komt doordat voor veel projectmatige nieuwbouw, onder andere via projectontwikkelaars, de bouwvergunningen al voor juli 2018 zijn afgegeven. Zo kan het gebeuren dat jouw nieuwbouwhuis in de plannen met een gasketel wordt verwarmd.

Toch direct een gasvrije nieuwbouwwoning?

Wellicht zit je niet te wachten op een gasaansluiting en wil je direct een gasvrije woning. Klop dan zo snel mogelijk aan bij de projectontwikkelaar, architect, aannemer en/of installateur. De overkoepelende organisaties van de hiervoor genoemde partijen hebben via het Akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij afgesproken zo veel mogelijk nieuwbouwprojecten aardgasvrij op te leveren. In de meeste gevallen is er daarom nog wel het een en ander mogelijk. Houd er wel rekening mee dat dit tot vertraging en extra kosten kan leiden, omdat bestaande plannen omgebouwd moeten worden.

Een praktisch voorbeeld van wat in de plannen vaak aangepast moet worden is de plek van de warmte-installatie in de woning. Bij woningen met een gasaansluiting wordt de gasketel meestal op zolder geplaatst. Bij duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp, is het echter makkelijker om de installaties op de begane grond te hebben. Deze installaties zijn vaak groter en zwaarder. Bij de indeling van de woning moet hier rekening mee worden gehouden en tekeningen van onder andere het leidingwerk dienen mogelijk te worden aangepast.

Wil je weten wat er nog meer komt kijken bij het bouwen van een woning zonder gas? Lees dan dit blog waarin we beschrijven wat gasvrij wonen inhoudt.

Professionele ondersteuning naar aardgasvrij voor projectmatige nieuwbouw

Heb je een woning gekocht van een projectontwikkelaar? Dan kun je hem attenderen op de zogenaamde switchteams. Een switchteam is een team van deskundigen die partijen ondersteunen die  projectmatige nieuwbouwprojecten willen aanpassen van aardgas naar een alternatieve warmtevoorziening. Koop je een woning in een grootschalig bouwproject, dan kun je de betrokken partijen wijzen op deze mogelijkheid. Kijk voor meer informatie over deze switchteams op deze pagina.

Soms extra financiële ruimte in hypotheek mogelijk voor energiezuinige woning

Het komt vast niet als verrassing: aanpassingen kunnen meerkosten met zich meebrengen. Daar staat tegenover dat je energiekosten in de meeste gevallen lager komen te liggen. Daarom is het bij sommige hypotheekverstrekkers mogelijk de meerkosten te financieren in de hypotheek of geven ze een rentekorting, waardoor het aantrekkelijker wordt meer te lenen. Wat de mogelijkheden zijn, is afhankelijk van de hypotheekverstrekker en je persoonlijke situatie. Informeer naar de opties bij jouw hypotheekverstrekker.

Subsidies voor een duurzame woning

Ook zijn er diverse subsidies beschikbaar om je woning duurzaam te maken. Zo is er bijvoorbeeld de ISDE op warmtepompen beschikbaar, maar zijn er ook gemeenten die de bouw van duurzame woningen ondersteunen. Kijk voor een overzicht van de subsidies op energiesubsidiewijzer.nl.

Gasvrij toch niet direct mogelijk? Tips om gasverbruik te verlagen!

Blijkt het toch niet mogelijk om de gasaansluiting direct uit de nieuwbouwwoning te krijgen, denk dan nog aan de volgende opties om je gasverbruik zo laag mogelijk te houden.

Gebruik een inductiekookplaat
Met een inductiekookplaat kook je elektrisch in plaats van op gas. Koken op inductie is veiliger, gezonder, en een inductieplaat is makkelijker schoon te houden dan een gaskookplaat. Zeker bij een nieuwbouwwoning is dit vaak eenvoudig in te passen, omdat de keuken nog gekozen moet worden.

Gebruik een zonneboiler
Een zonneboiler maakt warm water uit zonne-energie. Overdag maakt de zonneboiler op zonnige dagen warmte en slaat deze op in een boilervat. De warmte kan gebruikt worden voor zowel warm tapwater als voor ruimteverwarming. Zo hoeft de ketel dus minder warm water te produceren en bespaar je direct aardgas. Wel moet je ruimte hebben voor het boilervat.

Gebruik een (hybride) warmtepomp
Wellicht is het plaatsen van een (hybride) warmtepomp snel na oplevering mogelijk. Want bij nieuwbouwwoningen zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor de warmtepomp vaak al aanwezig; goede isolatie en lage temperatuurverwarming.

Lees hier verder wat nodig is om een woning van het gas af te krijgen.