(Hybride) warmtepompen: flexibiliteit in energiesystemen en meer financiële voordelen voor consumenten

Dec 21, 2020Algemene informatie warmtepompen, Nieuws & blog

Flexible power Alliance Network (hier afgekort als FAN), opgericht in 2013, wil open standaarden voor het ontsluiten van flexibele energie in energiesystemen met als hoofddoel: een duurzaam en betaalbaar energiesysteem.

FAN is een samenwerkingsverband van diverse grote en kleine organisaties binnen de Nederlandse energiesector; Warmtepompplein.nl is, via EnShared, een deelnemer.

Onderzoek

In opdracht van FAN is onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van (hybride) warmtepompen in een duurzaam energiesysteem. Uit de resultaten blijkt dat flexibele aansturing een belangrijke bijdrage kan leveren aan onze energievoorziening. FAN stelt op haar website:

Slechts een kwart van alle verkochte warmtepompen is verbonden met het internet en vrijwel geen enkele warmtepomp is voorbereid op flexibele aansturing, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de FAN. Hierdoor draagt de warmtepomp nog niet bij aan oplossingen voor de enorme drukte op het elektriciteitsnet. Terwijl dat wel zou kunnen en ook nodig is, want warmtepompen gaan enorm groeien. Stichting Flexible Power Alliance Network (FAN), waarin 15 energiepartijen samenwerken, wil dat alle warmtepompen slim aanstuurbaar worden. Zo moet er een standaard interface komen waarmee warmtepompen benaderd kunnen worden voor het leveren van flexibiliteit.

FAN is nu bezig om de business case uit te werken van de ontsluiting van flexibiliteit van hybride warmtepompen, waarbij zowel de kosten als de baten goed in kaart worden gebracht vanuit het perspectief van de consument (gebruiker), de installateur, en de aggregator. Dit zal uiteindelijk moeten leiden tot een praktische toepassing van een schaalbare propositie, met financiële voordelen voor consumenten en betrokken organisaties.

 

Meer informatie

Lees meer door hier te klikken.