Nieuwe regels ISDE subsidie voor warmtepompen in 2017

Dec 16, 2016Warmtepomp subsidie

Dit is een verouderd artikel. De laatste informatie over de ISDE subsidie kunt u hier vinden.

In 2017 verandert de de subsidie ISDE voor warmtepompen

Vanaf 1 januari 2016 is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) opengesteld voor particulieren en de zakelijke markt. Met deze subsidieregeling kan een tegemoetkoming gekregen worden bij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, pelletketel of biomassaketel. Tot en met 31 december 2020 is er €350 miljoen euro subsidie beschikbaar. In 2016 is er al goed gebruikt gemaakt van de subsidieregeling en zal naar schatting zo’n €40 miljoen euro subsidie uitgekeerd worden. Voor 2017 verandert de regeling voor warmtepompen echter op een aantal punten en neemt de subsidie op bepaalde hybride warmtepompen fors toe.

Een belangrijke verandering is het vervallen van de categorieën hybride warmtepomp en warmtepomp boiler in de regeling. Apparaten uit deze twee categorieën komen nog wel in aanmerking voor subsidie en worden op basis van hun bron lucht, water, en grond ingedeeld. De grenzen van het thermisch vermogen (dit is het afgegeven warmte vermogen) voor de lucht-water warmtepomp zijn gewijzigd, evenals bijbehorende subsidiebedragen voor lucht-water warmtepompen met een thermisch vermogen kleiner dan 3,5 kW:

  • tot 3,5 kW: € 1.000
  • van 3,5 kW tot en met 10 kW: € 2.000
  • van meer dan 10 kW: € 2.000, vermeerderd met €100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 10 kW.

De subsidie kan zelfs nog hoger uitvallen met een bedrag van €150 indien de warmtepomp behoort tot de energie-efficiëntieklasse A+ of met een bedrag van €300 indien de warmtepomp behoort tot de energie-efficiëntieklasse A++ of hoger.

Nieuwe regels ISDE susbsidie interessant voor bepaalde hybride warmtepompen

Zeker voor bepaalde hybride warmtepompen met een vermogen groter dan 3,5 kW is de nieuwe regeling gunstig, omdat deze €1.000,- meer ISDE krijgen ten opzichte van de regeling in 2016.
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp met een (bestaande) gasgestookte ketel. De warmtepomp voorziet in het grootste deel van de warmtevraag, maar de gasketel is nog aanwezig om eventuele pieken op te vangen tijdens koude periodes of voor warm tapwater behoefte. Een hybride warmtepomp is daarom over het algemeen prima toepasbaar in de bestaande bouw.

Langere aanvraagtermijn subsidieregeling ISDE

De aanvraagtermijn voor ISDE wijzigt daarnaast in 2017 voor particulieren van 3 maanden na aanschaf in 6 maanden na installatie van het apparaat. (Voor zakelijke aanvragers blijft de indieningstermijn hetzelfde. Zakelijke aanvragers vragen bovendien eerst de subsidie aan waarna ze pas de aankoopverplichting mogen aangaan.)

Ontdek de mogelijkheden van een warmtepomp

Gaat u dus een woning kopen of renoveren of bent u op zoek naar een vervanging van of een add-on op uw huidige cv-ketel, bekijk dan de mogelijkheden van warmtepompen in uw situatie door onze warmtepompverkenner in te vullen. Meer informatie over onder andere de werking van warmtepompen maar ook over subsidies kunt u vinden op Warmtepompplein.nl of volg ons op twitter: @warmtepompplein.

 

Subsidie investering duurzame energie ISDE warmtepompen RVO 2017

Bron: https://www.rvo.nl/