Elektrische warmtepompen gaan rol van aardgas ketels overnemen

Oct 26, 2016Gasloos wonen, Ontwikkelingen warmte woningen

NOS berichtte dat Nederland aan het begin staat van een gigantische operatie om de woningbouw gasvrij te maken. De warmte zal opgewekt worden met warmtepompen.

Uit het bericht
Op dit moment gebruiken zeven miljoen huishoudens aardgas om het huis te verwarmen. De bedoeling is dat het grootste deel daarvan vanaf 2030 de energie niet meer uit aardgas haalt. Veel nieuwbouwwoningen worden nu al opgeleverd zonder gasfornuis en cv-ketel.(…)

(…) Nederland maakte eerder zo’n transitie door. In de jaren ’60 gingen alle huishoudens over van kolen naar gas als energievoorziening. Het hele aardgasnet werd uit de grond gestampt (…)

(…) “Van kolen naar gas was ook niet makkelijk, maar het is wel gelukt”, zegt staatssecretaris Dijksma. Volgens haar worden huiseigenaren en huurders nergens toe gedwongen, maar zal de hele transformatie “in goed overleg gaan”. Ze noemt de overgang noodzakelijk. “Op de helft van deze eeuw moeten we volledig duurzaam zijn. (…)

Plan om heel Gelderland over te laten gaan op warmtepompen.

Eerder berichtte Bright al over het ambitieuze plan van het Gelders Energieakkoord om de Provincie Gelderland om van het gas af te gaan en over te gaan

Uit het bericht

(…) In de provincie Gelderland wordt daarom gewerkt aan het omwisselen van alle cv-ketels voor elektrische warmtepompen. Zo’n warmtepomp haalt warmte uit aanwezige bronnen, zoals lucht of water. (…)

(…) Gelderland wil snel de transitie maken van gas naar groene energie. “We hebben tienduizenden elektrische warmtepompen nodig om het gasnet te kunnen afsluiten (…)”, zegt Thijs de la Court (1955) (…) algemeen secretaris van het Gelders Energieakkoord (…).

Een operatie van goed isoleren en duurzaam opwekken met warmtepompen

Verbeter de isolatie van ramen, dak, muren en vloeren moeten zorgen voor een verlaging van de vraag naar warmte. De warmtevraag zal vervolgens (grotendeels) kunnen worden ingevuld met elektrische warmtepompen. Om de toegenomen elektriciteitsvraag door warmtepompen te compenseren kan, indien mogelijk, de woning worden voorzien van zonnepanelen.

Bronnen:

lucht water warmtepomp

Het principe van een lucht-water warmtepomp, waarmee een woning aardgasvrij gemaakt kan worden. bron: www.alklima.nl