Nieuwe subsidie voor investeringen in duurzame energie (ISDE) ook open voor warmtepompen in de woningbouw

Mar 7, 2016Warmtepomp subsidie

Dit is een verouderd artikel. De laatste informatie over de ISDE subsidie kunt u hier vinden.

Vanaf januari 2016 is voor een investering in een warmtepomp de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar.

De ISDE subsidie is ook open voor andere duurzame energie-installaties, zoals zonneboilers en pelletkachels. De overheid wil met deze subsidie stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte en elektriciteit worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund in de investering. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

De ISDE voor kleine apparaten voor de productie van duurzame energie komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en is aangekondigd in de Warmtevisie in april 2015. De meerjarige regeling is geopend op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. Voor 2016 is er 70 miljoen euro subsidie beschikbaar, medio december was hiervan ruim 36 miljoen euro geclaimd. Lees meer over deze subsidie.

Ook nieuwe tarieven energiebelasting maken een investering in een warmtepomp aantrekkelijk in 2016

Naast de stimulans van de subsidieregeling wordt het gebruik van een warmtepomp in 2016 ook ondersteund door een flinke verschuiving van de energiebelastingen (milieubelastingen) op aardgas (opgehoogd) en elektriciteit (verlaagd). Hierdoor is het nog aantrekkelijker geworden om woningen te verwarmen met een elektrische warmtepomp in vergelijking met een aardgasgestookte cv-ketel. Net als met de conventionele cv-ketel (HR-ketel) is het met warmtepompen mogelijk om woningen te verwarmen en warm tapwater te bereiden.

Ontdek de mogelijkheden van een warmtepomp

Gaat u dus een woning kopen of renoveren of bent u op zoek naar een vervanging van uw huidige cv-ketel, laat u dan goed informeren over de mogelijkheden van warmtepompen in uw situatie. Meer informatie over onder andere de werking van warmtepompen maar ook over subsidies kunt u vinden op Warmtepompplein.nl of volg ons op twitter: @warmtepompplein.

 

Subsidie investering duurzame energie ISDE warmtepompen RVO 2016