Elektrische warmtepomp

Bij een volledig elektrische warmtepomp, ook wel bekend als all-electric warmtepomp, is er geen ketel op gas meer nodig. De volledig elektrische warmtepomp is daarmee dus een duurzaam alternatief en een belangrijke stap naar gasloos wonen. De warmtepomp verwarmt het huis en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken.

Wat is een volledig elektrische warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt hier bruikbare warmte voor het huis van. Naast de warmtepomp is er een boiler voor warm tapwater nodig, omdat de warmtepomp niet direct voldoende warm tapwater kan leveren voor bijvoorbeeld een douchebeurt, zoals de cv-ketel dat wel kan. Met een boiler van 150 liter kan ongeveer een half uur gedoucht worden.

Ook moet een deel van de installatie buiten de woning worden geplaatst, waarmee de warmtepomp warmte uit de omgeving kan opnemen. Een all-electric warmtepomp neemt dus wel meer ruimte in dan een ketel.

De elektrische warmtepomp is duurzaam, omdat hij maar een beetje elektriciteit gebruikt om de warmte uit de bron te onttrekken en naar binnen te pompen. Om het systeem volledig duurzaam te maken kunnen er zonnepanelen geplaatst worden die de stroom opwekken die de elektrische warmtepomp nodig heeft. Op deze manier hoeven er, behalve de investering, geen kosten meer gemaakt te worden om de woning te verwarmen.

Voor een volledig elektrische warmtepomp is het van belang dat de woning redelijk goed geïsoleerd is. Ook moet de woning voorzien zijn van een lage temperatuur verwarmingssysteem, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Lage temperatuur verwarming zorgt er namelijk voor dat de warmtepomp efficiënt kan werken. De laatste tijd komen er overigens steeds meer hoge temperatuur warmtepompen op de markt. Met deze warmtepompen is een overstap naar all-electric makkelijker, maar als de warmtepomp continu op een hoge temperatuur moet leveren dan zal dat waarschijnlijk geen kosten en CO2 besparen.

Als vuistregel kan aangehouden worden dat een volledig elektrische warmtepomp bij de meeste eensgezinswoningen (vrijstaande, 2/1 kap, rijwoning) met energielabel B of hoger zonder grote problemen geplaatst kan worden. Bij meergezinswoningen (appartementen) kan ruimtegebrek voor het boilervat en/of buitendelen opspelen. Bij een woning met een lager energielabel kan het zijn dat het wellicht verstandiger is eerst te isoleren en lage temperatuur verwarming toe te passen. Denk je na over een all-electric warmtepomp? Laat je dan persoonlijk adviseren over de mogelijkheden in jouw situatie. Het is uiteindelijk wel maatwerk en de installatie moet passen bij jouw wensen en behoeften.

Wat is het verschil tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp?

Bij een volledig elektrische warmtepomp is er geen ketel op gas meer nodig. Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met een HR-ketel gebruikt. Bij een volledig elektrische warmtepomp is er in huis ruimte nodig voor een boilervat voor warm tapwater. Gebrek aan ruimte voor een boilervat kan een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Ook wanneer er geen lagetemperatuurverwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lagetemperatuurverwarming is een hybride warmtepomp een prima alternatief. De HR-ketel kan dan op de momenten dat het nodig is bijspringen om de woning te verwarmen.

Hybride of volledig elektrische warmtepomp: ben je benieuwd wat bij jouw situatie past? Vul de warmtepompverkenner in en bekijk welk type warmtepomp geschikt is voor jouw woning.

 

Wat is het verschil tussen een elektrische ketel en een elektrische warmtepomp?

Veel mensen verwarren een elektrische warmtepomp nog wel eens met een elektrische ketel. Het zijn echter 2 totaal verschillende verwarmingstechnieken. We leggen beide technieken kort uit:

  • Een elektrische warmtepomp haalt een groot deel van de geleverde warmte uit de omgeving (lucht, water) en gebruikt een klein deel elektriciteit. Zo kan een warmtepomp prima een rendement halen van 400% (COP = 4). De warmtepomp maakt dus met 1 deel elektriciteit 4 delen warmte. De overige delen warmte haalt de warmtepomp gratis uit de omgeving.
  • Een elektrische ketel is niet veel anders dan weerstandsverwarming en heeft een rendement van maximaal 100%. Met andere woorden: met 1 deel elektriciteit maak je 1 deel warmte. Dit rendement haalt een moderne gasgestookte HR-ketel ook.

Bovenstaand maakt duidelijk dat een elektrische warmtepomp efficiënter verwarmd. Dit is belangrijk om jaarlijks kosten te kunnen besparen ten opzichte van een gasketel, wat vaak de huidige situatie in de woning is. Een kilowattuur elektriciteit is ongeveer 3 keer duurder dan een kilowattuur gas (afgerekend in m3).

  • Met een overstap van een gasketel naar een elektrische ketel worden de variabele energiekosten (dus exclusief netwerkkosten) 3 keer zo hoog.
  • Een overstap naar een elektrische warmtepomp zorgt er voor dat de energiekosten lager uit komen dan in een situatie met een gasketel. De hogere prijs voor elektriciteit (3x) wordt gecompenseerd door de veel hogere efficiëntie (4x).
  • Mocht tijdens de overstap naar all-electric ook de gasaansluiting verdwijnen uit de woning dan scheelt dat, afhankelijk van de lokale netbeheerder, nog eens zo’n €150,- tot €250,- per jaar. Dit betekent wel dat er ook elektrisch gekookt moet worden.

Een elektrische ketel is in aanschaf vaak goedkoper dan een elektrische warmtepomp. Door de lagere energiekosten zal de warmtepomp over de levensduur echter fors goedkoper zijn dan een elektrische ketel.

Ook weten wat er nodig is om van de gasaansluiting af te komen? Bekijk het stappenplan om een bestaande woning gasloos te maken.

En zijn IR-panelen interessant om mijn woning te verwarmen?

IR-panelen zijn ook een mogelijkheid om ruimtes te verwarmen. De meningen lopen echter sterk uiteen of IR-panelen een goede techniek zijn om complete woningen mee te verwarmen. Om meer te weten te komen over IR-panelen verwijzen we door naar Milieu Centraal.