Stappenplan voor aanschaf en installatie warmtepomp

May 23, 2017Gasloos wonen, Warmtepomp installeren

Bij het aanschaffen en installeren van een warmtepomp komt heel wat kijken. Elke woning kent zijn eigen situatie en daarnaast heb je als bewoner je eigen wensen.

In dit artikel vind je een stappenplan dat kan helpen met de voorbereidingen voor de aanleg en installatie van een warmtepomp systeem in jouw woning. Ben je geïnteresseerd in de warmtepomp en wil je de mogelijkheden voor jouw woning onderzoeken?

Stappenplan warmtepomp

Stap 1. Verken de mogelijkheden voor een warmtepomp

Op Warmtepompplein.nl kun je de warmtepompverkenner invullen. Het resultaat van deze vragenlijst geeft een eerste inzicht in de mogelijkheden voor jouw woning. Indien je een uitgebreid advies wilt, kun je na het invullen van de verkenner direct informatie opvragen bij leveranciers.

Stap 2. Navraag bij een warmtepompspecialist

Informeer bij een adviseur of specialist over de mogelijkheden van een warmtepomp in jouw woning. Laat je direct adviseren over andere duurzame mogelijkheden, zoals het verbeteren van de isolatie, toepassen van zonnepanelen of lagetemperatuurverwarming. Deze aspecten zorgen uiteindelijk ook voor een optimale werking van de warmtepomp. In het geval de isolatie van de woning verbeterd moet worden, houd dan rekening met een goed ventilatiesysteem voor de woning. Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk.

Stap 3. Bekijk de subsidiemogelijkheden van warmtepompen

Bekijk of je subsidie kunt krijgen voor je warmtepompsysteem.

De overheid heeft tot 2020 de ISDE subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp. Meer informatie over de voorwaarden en hoe de subsidie aan te vragen is, vind je op de website: Rvo.nl.

Stap 4. Vraag warmtepompoffertes aan

Vraag offertes op bij installateurs, fabrikanten of importeurs. Kijk op de volgende pagina voor een overzicht van merken. Let bij de keuze voor een leverancier goed op garanties en een eventueel onderhoudscontract.

Stap 5. Ontwerp het warmtepompsysteem

Laat het warmtepompsysteem ontwerpen. Alvorens de warmtepomp geïnstalleerd wordt, moet de situatie in de woning goed in kaart gebracht zijn. Aan de hand hiervan kan het voor jou geschikte systeem uitgewerkt worden.

Stap 6. Laat de warmtepomp vakkundig installeren

Laat het warmtepomp systeem installeren. Voor warmtepompen met een vorm van bodem energie, hebben installatiebedrijven een speciale certificering nodig. Let hierop bij de keuze voor een installateur.

Stap 7. Check de werking van de warmtepompinstallatie

Laat de werking van het systeem bij oplevering goed controleren. Ook is het goed je energie- en gasverbruik voor de installatie te vergelijken met het verbruik na het in gebruik nemen van de warmtepomp.

Stap 8. Vraag warmtepompsubsidie aan

Dien, indien je gebruik wilt maken van de ISDE subsidie, binnen 6 maanden na installatie van de warmtepomp de subsidieaanvraag in bij RVO.

Warmtepomp onderhoud

Een warmtepomp vergt niet veel onderhoud. Wil je zeker zijn dat de warmtepomp goed functioneert, laat de warmtepomp dan jaarlijks inspecteren door je installateur. Sommige installateurs bieden bij installatie een service en onderhoudscontract aan. Maak zelf de overweging wat in jouw geval het beste is.