Onlangs is de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ van de overheid gestart met als doel meer woningen energiezuinig te maken. Wij kunnen ons daar helemaal in vinden, want we moeten de klimaatverandering en de bevingen in Groningen zo veel en zo snel mogelijk beperken. En dat begint met energie besparen.
Ook is de kou ons land weer ingeslopen. De winterperiode is bij uitstek hét seizoen waarin het comfort van uw woning op de proef gesteld wordt. Hoe komt u de koude winterdagen comfortabel door zonder een torenhoge energierekening? Op Warmtepompplein.nl schrijven we meestal over de warmtepomp als efficiënte en kostenbesparende manier om te verwarmen. Maar energie die u niet verbruikt, hoeft niet opgewekt te worden en dat bespaart ook in de kosten. In dit artikel zetten wij verschillende energiebesparende maatregelen, die bovendien bijdragen aan uw wooncomfort, voor u op een rijtje. Energie besparen doe je zo!
Energie besparen door isolatie en kierdichting
Misschien wel de belangrijkste maatregel om energie te besparen in uw woning is isolatie. Door uw woning goed te isoleren gaat er minder warmte verloren en blijft de temperatuur in de woning constanter. U bespaart niet alleen geld omdat er minder energie verbruikt wordt, maar belangrijker is de positieve invloed die isolatie op uw wooncomfort heeft. Niet alleen om warmte binnen te houden in de winter, maar ook in de zomer om het binnen langer koel te houden.
Er zijn veel verschillende soorten woningisolatie. Welke maatregel voor u geschikt is hangt af van het type woning. Zo kunt u mogelijk het dak, de vloer, de spouwmuren, buiten-/binnenmuren of kruipruimte isoleren. Hiervoor zijn diverse isolatiematerialen beschikbaar, zoals isolatiedekens, isolatieplaten, spuit isolatie of isolatieschuim of inblaas isolatie.
Eenvoudig energie besparen én het wooncomfort verhogen kan door (zelf) naden en kieren te dichten met tochtstrips/-band of ander materiaal. Zo gaat er minder warmte verloren en heeft u minder last van tocht. Plaatsen in huis waar vaak kieren voorkomen zijn: kozijnen, de meterkast, de kruipruimte en leiding doorvoeren. Wilt u weten welke overige isolatiemaatregelen geschikt zijn voor uw woning? Neem contact op met een isolatiespecialist in uw omgeving.
Wist u dat goede isolatie erg belangrijk bij het gebruik van een warmtepomp? Lees hier meer!
Energie besparen door warmte terugwinnen uit ventilatielucht
Bij goed geïsoleerde woningen is ventilatie belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Steeds meer woningen beschikken dan ook over een ventilatiesysteem. Het is natuurlijk zonde om de warme lucht zo naar buiten te gooien en koude lucht naar binnen te brengen. Daarom zijn er ventilatiesystemen met warmteterugwinning (wtw), waarbij uit de afgevoerde lucht warmte wordt onttrokken om de binnenkomende koude lucht mee te verwarmen. De warmte wordt hergebruikt, wat zorgt dat er flink wat energie wordt bespaard. Met een wtw-ventilatie systeem bespaart u niet alleen energie, maar blijft het huis fris en geventileerd. Zowel de lucht die binnenkomt als de lucht die wordt afgevoerd wordt gefilterd door wtw-filters. Het is wel nodig de filters periodiek te vervangen.
Ook zijn er ventilatieluchtwarmtepompen waarmee u bijvoorbeeld warm tapwater kunt maken. Zo kunt u ook in de zomermaanden nog slim omgaan met ventilatielucht.
Energie besparen met hotfill apparaten
In uw woning zijn apparaten die warm water nodig hebben, zoals de wasmachine en vaatwasser. Het water hiervan wordt normaal gesproken elektrisch verwarmd. Dit kost meer tijd en energie dan het verwarmen van water met uw HR-ketel, zonneboiler of warmtepomp. Een wasmachine of vaatwasser met een hotfill aansluiting kan gebruikmaken van dit warme water dat op een efficiëntere en/of duurzamere manier is opgewekt.
Een apparaat met hotfill aansluiting heeft drie wateraansluitingen voor slangen: één voor koud water, één voor warm water en één voor de afvoer van water. Het systeem zorgt dat het voorspoelen of de voorwas altijd met koud water wordt gedaan en de hoofdwas met de ingestelde temperatuur vanuit de warmwateraansluiting. Voorwaarde is wel dat er een aansluiting voor warm water in de buurt van het apparaat zit.
Met een hotfill installatie wordt niet alleen flink energie bespaard, ook wordt de wastijd verkort omdat het water sneller op temperatuur gebracht wordt. Het verwarmingselement in uw wasmachine of vaatwasser wordt veel minder belast en gaat langer mee.
Warm water opnieuw benutten met douche-wtw
Veel mensen kunnen er erg van genieten: een lekkere warme douche op een koude winterdag. Om het water te verwarmen wordt in veel huishoudens nog een gasgestookte ketel gebruikt. Een duurzaam alternatief hiervoor is de zonneboiler of een warmtepomp. Maar ook het warme water dat in het doucheputje verdwijnt, kan benut worden om koud water voor te verwarmen. Dit wordt warmteterugwinning (wtw) genoemd.
Een douche-wtw installatie onttrekt warmte uit wegstromend douchewater. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om koud leidingwater voor te verwarmen. Door zowel het koude als het warme gebruikte water gescheiden langs elkaar te laten stromen in een warmtewisselaar, kan het koude water warmte opnemen uit het gebruikte water. Het voorverwarmde water wordt vervolgens naar uw douche verplaatst. Doordat het water voorverwarmd is, verbruikt u minder energie om het water warm te krijgen zodra u het water wilt gebruiken.
Om gebruik te maken van een douche-wtw moeten er enkele aanpassingen gedaan worden in uw badkamer. Een verbouwing of installatie van een (nieuwe) badkamer zijn daarom de beste momenten om een douche-wtw te installeren.
Bekijk hier de video van Milieu Centraal over de douche-wtw:
Energie besparen zonder (technische) aanpassingen
Naast het toepassen van energiebesparende maatregelen in uw woning zijn er maatregelen die u kunt nemen zonder dat er een aanpassing in uw woning voor nodig is. Denk aan de verwarming lager zetten (wanneer u weggaat), een warme trui aantrekken of op een lagere temperatuur wassen. Door bewust om te gaan met gas en elektriciteit bespaart u niet alleen geld, maar draagt u ook een steentje bij aan het milieu. Begin vandaag, want energie besparen doe je nu!
Praat mee over dit onderwerp via @warmtepompplein op Twitter.
In onze volgende ‘Duurzaam wonen doe je zo’ special vertellen wij u meer over het zelf opwekken van warmte en energie.
Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Ontdek het met de Warmtepompverkenner!