Aardgasvrij wonen in 2050 – warmtepompen bieden oplossing

Jun 29, 2016Gasloos wonen, Ontwikkelingen warmte woningen

In het Energierapport van het ministerie van Economische Zaken staat dat de verwarming van woningen en gebouwen in Nederland in 2050 geen CO2-uitstoot meer mag veroorzaken. Dat betekent dat Nederlandse huishoudens en kantoren aardgasvrij of gasloos moeten worden. Een enorme opgave aangezien op dit moment 95 procent van de woningen in Nederland verwarming en warm water middels een CV-ketel op aardgas heeft.

Maar liefst 86 procent van de Nederlanders is niet op de hoogte van de plannen van de Nederlandse overheid rondom de uitfasering van aardgas. Desondanks is bijna de helft van de Nederlanders het er wel mee eens dat huishoudens moeten stoppen met het gebruik van aardgas. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau onder 3.177 respondenten.

Warmtepompen maken het verwarmen van woningen aardgasvrij

Er zijn alternatieven voor verwarming met een CV-ketel op gas. Voorbeelden zijn warmtenetten op duurzame bronnen, zoals geothermie of biomassa, houtpelletketels of volledig elektrische warmtepompen. De meeste huizen zijn niet geschikt om meteen op zo’n alternatief over te gaan, omdat deze technieken verwarming op lage temperatuur (<40°C) vereisen voor een efficiënte werking. Daarom moet het huis bijvoorbeeld eerst beter geïsoleerd worden, voordat een nieuwe installatie geplaatst kan worden. Lees hier de stappen om een woning aardgasloos te maken.

Hybride warmtepompen een mooie stap naar een aardgasvrije woning

Hybride warmtepompen zijn een combinatie van een HR-ketel op aardgas en een, relatief kleine, elektrische warmtepomp. In deze opzet voorziet de warmtepomp voor het overgrote deel van de warmtevraag. Voor warm tapwater en op koudere dagen springt de HR-ketel bij. Door de nog aanwezige HR-ketel is het eerst isoleren van een woning minder kritisch en kan grondige isolatie pas later plaatsvinden. Op het moment dat er groot onderhoud aan de woning noodzakelijk is, waarbij isolatiemaatregelen meegenomen kunnen worden, of als er voldoende geld beschikbaar is voor een investering in isolatie zal de woning klaar zijn voor het toepassen van een volledige elektrische warmtepomp. Het toepassen van een hybride warmtepomp kan zodoende een mooie opstap zijn naar en bereidt u uw woning dus al voor op een aardgasvrije woning.

Meer weten over warmtepompen?

Gaat u dus een woning kopen of renoveren of bent u op zoek naar een vervanging van uw huidige cv-ketel, laat u dan goed informeren over de mogelijkheden van warmtepompen in uw situatie. Meer informatie over onder andere de werking van warmtepompen maar ook over subsidies kunt u vinden op Warmtepompplein.nl of volg ons op twitter: @warmtepompplein.

Warmtepompen oplossing voor een aardgasvrije woning
Het principe van een lucht-water warmtepomp, waarmee een woning aardgasvrij gemaakt kan worden. bron: Alklima.nl