Bij nieuwbouw is het steeds vaker de standaard: een woning zonder gasaansluiting. Ook wel bekend als all-electric of gasloze woning. De woning verwarmen en warm tapwater met behulp van een elektrische warmtepomp en elektrisch koken met een inductiekookplaat. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook bestaande woningen uiterlijk in 2050 geen aardgas meer gebruiken? Om bewoners te ondersteunen geven gemeentes steeds vaker subsidies aan bewoners om hun bestaande woning gasloos te maken.
Het realiseren van gasloze nieuwbouwwoningen is natuurlijk gemakkelijker, vanaf moment één kan er op alle vlakken rekening mee worden gehouden. Om je te helpen jouw bestaande huis zonder gas te verwarmen en de gasaansluiting overbodig te maken hebben we hieronder de vijf belangrijkste stappen voor een gasvrij huis op een rijtje gezet.
1. Zorg voor goede isolatie
Het isoleren van de woning is de eerste stap waarmee je direct een flink verschil kunt maken. Veel woningen in Nederland zijn nog onvoldoende geïsoleerd. Door de woning te voorzien van bijvoorbeeld HR++ glas, vloerisolatie, dakisolatie of gevelisolatie blijft de warmte in de woning beter behouden en hoeft de verwarmingsinstallatie minder hard te werken. Ook eenvoudige maatregelen, zoals het afdichten van kieren, dragen al bij aan een betere isolatie. Een goed geïsoleerde woning is niet alleen duurzamer, maar je kunt er ook flink mee besparen op je energierekening!
Let op! In veel Nederlandse woningen wordt de lucht in de woning ververst door natuurlijke ventilatie door gaten en kieren. Bij goede kierdichting en na-isolatie van de woning kan verse lucht niet meer op die manier in de woning komen. Houd daarom bij kierdichting en na-isolatie ook rekening met een juist ventilatiesysteem, zodat je verzekerd bent van een gezond binnenklimaat.
2. Maak lagetemperatuurverwarming mogelijk
Wanneer de woning goed geïsoleerd is, kan er gebruik worden gemaakt van lagetemperatuurverwarming. De aanvoertemperatuur van water dat de woning verwarmt is in dit geval een stuk lager (<40 graden Celsius). Een lage aanvoertemperatuur zorgt ervoor dat de verwarmingsinstallatie efficiënter werkt. Bij een warmtepomp scheelt dat behoorlijk. Goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Met lagetemperatuurverwarming wordt jouw woning constanter verwarmd en als gebruik wordt gemaakt van vloer- of wandverwarming kan de thermostaat vaak ook nog een paar graden lager om het toch aangenaam warm te houden. Wil je weten of jouw woning hiervoor geschikt is? Lees meer in het artikel over lagetemperatuurverwarming.
3. Vervang de ketel voor een warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de gasketel. De warmtepomp doet dit door warmte uit een duurzame bron, zoals de lucht of de bodem, om te zetten in bruikbare warmte voor de woning. Bij bestaande woningen zijn er verschillende mogelijkheden om een warmtepomp systeem in te passen.
- Een lucht/water warmtepomp is voor een bestaande woning de makkelijkste oplossing, omdat deze een ‘losse’ buitenunit heeft, die op een dak, gevel of in de tuin geplaatst kan worden.
- Een bodem/water warmtepomp is lastiger voor een bestaande woning, omdat er een bron in de bodem aangebracht moet worden.
Omdat een warmtepomp, niet zoals een cv-ketel, in één keer heel veel warm tapwater kan maken is het nodig om naast de warmtepomp een boiler neer te zetten voor warm tapwater. Een warmtapwaterboiler neemt ongeveer 1x1x1,5 meter in beslag. De grootte van de boiler is afhankelijk van je wensen voor warm tapwater behoefte. Heb je een groot gezin, een luxe badkamer of wil je tegelijkertijd kunnen douchen én ergens anders in het huis warm water gebruiken, dan heb je een grotere boiler nodig.
Met een all-electric warmtepomp wordt jouw huis dus zonder gas verwarmd.
Lees meer over het plaatsen van een warmtepomp in een woning.
4. Kook op inductie in plaats van gas
Verwarm je je woning nu nog met een gasketel, dan is de kans groot dat je nog op gas kookt. Als je gasloos wilt wonen en van de gasaansluiting af wilt, zul je ook op een andere manier moeten gaan koken. Elektrisch koken is dan het logische alternatief. Elektrisch koken wordt steeds vaker toegepast. Een inductie of keramische kookplaat komt hierbij het meest voor. Het voordeel van koken op een inductieplaat is dat niet de plaat zelf, maar de pan verwarmd wordt. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren en het is ook nog eens veiliger, want er is geen vuur. Ook is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken.
Let op! Bij gebruik van een warmtepomp en/of inductiekookplaat is minimaal een 3x25A elektriciteitsaansluiting nodig. Dit kan er voor zorgen dat de aansluiting voor elektriciteit van de woning verzwaard zal moeten worden.
5. Weg met de gasaansluiting en word gasvrij
Gebruik je in de woning helemaal geen aardgas meer? Dan kan het gas afgesloten worden en is de woning gasloos of vriendelijker gezegd gasvrij. Aan het afsluiten van de gasaansluiting zitten op dit moment nog vaak wel kosten verbonden. Je netwerkbeheerder verzegelt de aansluiting of neemt deze weg. Vervolgens zul je mogelijk ook nog het contract met jouw energieleverancier moeten aanpassen, controleer dit met je leverancier.
Toename elektriciteitsverbruik bij een gasloze woning?
Het huis verwarmen met een elektrische warmtepomp én elektrisch koken, dan neemt het elektriciteitsverbruik toch toe? Dit klopt! Gasloos wonen leidt in de meeste gevallen tot een toename van het elektriciteitsverbruik. Om deze toename te verkleinen kun je ervoor kiezen een zonneboiler te installeren. De zonneboiler zorgt op zonnige dagen voor warm water, hierdoor hoeft de warmtepomp minder te werken en verbruikt daarom minder elektriciteit.
Om het stroomverbruik verder te verlagen kun je ook nog je eigen stroom op gaan wekken, met zonnepanelen. Een all-electric woning zonder gas en waarbij het elektriciteitsverbruik wordt gecompenseerd met zonnepanelen wordt een nul-op-de-meter woning genoemd. Ook hier wordt vaak subsidie voor gegeven.
Heb je geen plek voor zonnepanelen, maar wil je toch het elektriciteitsverbruik verduurzamen? Kijk dan of er een duurzaam project met postcoderegeling in jouw omgeving is of maak gebruik van groene stroom via de energieleverancier.
Maatwerkadvies voor jouw woning
Zoals je leest komen er veel zaken kijken bij het toepassen van een all-electric warmtepomp in een bestaande woning. De voor jou geschikte type warmtepomp en afgiftesysteem is van meerdere factoren in de woning afhankelijk. Daarom is het verstandig om een onafhankelijk maatwerkadvies in te winnen bij bijvoorbeeld een EPA-adviseur. Deze adviseur houdt rekening met de situatie in uw woning en uw wensen en kan op basis daarvan een op maat gemaakt plan maken. Dit is belangrijk voor een goed resultaat en rendement van de installaties en het gewenste comfort in je woning.
Ook kun je leren van anderen die je voor zijn gegaan. Lees bijvoorbeeld het blog van Janet uit Rolde. Zij heeft met beperkte maatregelen haar jaren 70 rijwoning gasloos gemaakt.
Is gasvrij nog een stap te ver? Denk dan aan de hybride warmtepomp
Zijn isolatiemaatregelen en lagetemperatuurverwarming in jouw woning nog niet mogelijk? Heb je niet voldoende ruimte voor een warm tapwaterboiler? Of is het bovenstaande stappenplan allemaal gewoon nog iets teveel? Dan kun je ervoor kiezen eerst over te stappen op een hybride warmtepomp. De warmtepomp wordt gecombineerd met de (bestaande) HR-ketel en zorgt ervoor dat je al een stuk minder gas gebruikt. Vaak is een hybride warmtepomp zonder al te veel aanpassingen aan de woning te plaatsen. Daarnaast zijn er voor een hybride warmtepomp zowel nationaal als regionaal subsidies beschikbaar.