Klimaatakkoord pakt positief uit voor warmtepomp

Jul 2, 2019Energie besparen, Nieuws & blog

Tot voor kort heerste er bij veel mensen nog het idee dat een warmtepomp zich niet terugverdient. Met de verhoging van de gastarieven begin dit jaar was het voor woningen die geschikt zijn voor een warmtepomp al mogelijk met een warmtepomp de maandlasten voor verwarming te verlagen. Door de voorstellen uit het Klimaatakkoord wordt het, ook voor wie extra maatregelen moet nemen, financieel interessant de cv-ketel de deur uit te doen.

Wat staat er in het Klimaatakkoord?

Een van de afspraken van het Klimaatakkoord is dat vanaf 2020 de belasting op aardgas stijgt en vanaf 2021 de belasting op elektriciteit daalt. Daarnaast is er voor huiseigenaren weer geld vrijgemaakt voor een isolatie subsidieregeling (lees meer hierover op de website van RVO). Ook komt er een warmtefonds. Huishoudens die niet voldoende financiën hebben om in een keer te investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp, kunnen hier een lening aanvragen met lage rente en lange looptijd. Deze kan eventueel worden overgedragen bij de verkoop van een woning.

Wat betekenen deze wijzigingen voor de kosten van een warmtepomp?

Door het wijzigen van de energiebelastingtarieven worden de maandlasten aanzienlijk lager na het vervangen van de HR-ketel/cv-ketel door een warmtepomp. Voor woningen die nu al geschikt zijn voor warmtepompen, zoals nieuwbouwwoningen en woningen met laagtemperatuurverwarming, zijn over 5 jaar de kosten voor investering, onderhoud én energiegebruik meer dan 10% lager. Voor deze doelgroep waren de maandlasten overigens sinds begin dit jaar al lager dan bij een cv-ketel. Na de aangekondigde wijzigingen in het Klimaatakkoord wordt het ook interessanter voor andere woningen. Er komt ruimte voor financiering van extra isolatie en/of aanpassing van het verwarmingssysteem/de radiatoren. En voor het nemen van geluidswerende maatregelen. De overheid gaat per 1 juli 2020 de geluidsnormen voor warmtepompen aanscherpen. Door de besparing op je energiekosten, kun je eventueel hiermee ook bijvoorbeeld een geluidswerende kast bekostigen. Lees hier meer over het voorkomen van geluidsoverlast. 

Warmtepomp goedkoper dan cv-ketel

Op basis van de huidige voorstellen van de regering stijgen de kosten van verwarmen met een HR-ketel/cv-ketel naar meer dan € 800 per 1000 m³ verbruik (zie afbeelding hierboven), terwijl voor vergelijkbare warmte met een warmtepomp minder dan € 400 nodig is. Over 15 jaar ben je per 1000 m³ gas met een warmtepomp meer dan € 6500 goedkoper uit. Van dat geld kun je makkelijk een hybride warmtepomp aanschaffen en laten installeren. Tel je op dit moment alle kosten mee op basis van de huidige energieprijzen, dan zijn de kosten met een warmtepomp over 15 jaar lager dan met een cv-ketel. En bespaar je dus nu al met de aanschaf van een warmtepomp (zie afbeelding ‘Totale kosten warmteproductie over 15 jaar’ op basis van een gemiddelde woning met 1500 m³ gasverbruik per jaar, gasprijs: € 0,79, elektriciteitsprijs: € 0,22).

 

Van het gas af

Wil je helemaal van het gas af, dan bespaar je over 15 jaar gemiddeld € 200 extra aan vaste kosten op de gasaansluiting en ontstaat er investeringsruimte van meer dan € 9500. Houd je rekening met de subsidie en de normale kosten van de aanschaf en installatie van een cv-ketel, dan is er nog meer ruimte.

Tip: Wil je snel een indicatie krijgen van welk type warmtepomp geschikt is voor jouw woning op basis van kosten, geschiktheid of duurzaamheid? Vul de Warmtepompverkenner in!