Manifest pleit voor afschaf traditionele cv-ketel in 2021, wat zou dat voor jou betekenen? Manifest pleit voor afschaf traditionele cv-ketel in 2021, wat zou dat voor jou betekenen?

Mar 29, 2018Nieuws & blog, Ontwikkelingen warmte woningen

Door o.a. energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche is een manifest opgesteld dat pleit voor verduurzaming van warmtevoorzieningen in woningen en gebouwen. Als het aan de opstellers ervan ligt, is het einde van de traditionele cv-ketel in zicht. Zij willen dat vanaf 2021 huiseigenaren hun cv-ketel alleen nog maar kunnen vervangen door een duurzame oplossing, zoals een (hybride) warmtepomp. Wat betekent dit voor jou?

Klimaat- en Energieakkoord

In Nederland zijn jaarlijks circa 350.000 gasgestookte cv-ketels aan vervanging toe. Om het klimaatverdrag van Parijs te kunnen realiseren en de aardgaswinning in Groningen te verlagen, moet ons gasverbruik voor 2030 fors omlaag. Volgens het manifest komt dat doel makkelijker binnen handbereik als hogere rendementseisen aan nieuwe verwarmingsinstallaties gesteld worden, waaraan de traditionele cv-ketel niet voldoet. Ondertussen heeft minister Wiebes besloten om de komende jaren nog geen hogere rendementseisen aan nieuwe warmte-installaties te stellen.

Hybride of all-electric warmtepomp

Doorgang van de rendementseis geopperd in het manifest zou voor huiseigenaren betekenen dat de cv-ketel straks alleen nog maar vervangen mag worden door een hybride of all-electric warmtepomp, zonnewarmte of warmtenet. Voor de samenstellers van het manifest wordt de hybride warmtepomp als goede tussenoplossing gezien naar volledig aardgasloos in 2050. Dat betekent voor huiseigenaren vaak wel een behoorlijke investering. Al is een hybride variant niet zo duur als een all-electric warmtepomp, de aanschafprijs is al snel zo’n € 6000,-. Terwijl je voor € 2000,- een cv-ketel hebt. Op de aanschafprijs van de warmtepomp ontvang je overigens meestal wel een subsidie. Deze is afhankelijk van het soort pomp.

Gebouwgebonden lening

Bovendien, zo wordt in het manifest gesteld, moet er een laagdrempelige ­ financieringsregeling beschikbaar komen om de benodigde investering in een alternatief voor de mono-cv-ketel te kunnen ­financieren, bijvoorbeeld huren via energie- en/of installatiebedrijven. De zogenaamde gebouwgebonden lening. In het regeerakkoord is de financieringsvorm al opgenomen. De besparing met de duurzame oplossing kan de besparingen op de energierekening inzetten om de lening af te betalen. Per woning betaal je dan een vast bedrag per maand voor de installatie. Als een huis verkocht wordt, neemt de nieuwe eigenaar het contract over. Om dit te realiseren is nog wel een wetswijziging nodig.

Bij hoge uitzondering cv-ketel plaatsen

Dat het einde van de cv-ketel nabij is, is niet nieuw. In december heeft minister Wiebes al aangekondigd dat hij zou onderzoeken hoe de cv-ketel uitgefaseerd kan worden. Als de regering iets in de plannen ziet, betekent het wel dat vanaf 2021 alleen bij hoge uitzondering een traditionele cv-ketel geplaatst mag worden.

Ben je op zoek naar een vervanging van je huidige cv-ketel, laat je dan dus goed informeren over de mogelijkheden van warmtepompen in jouw situatie. Meer informatie over onder andere de werking van warmtepompen kun je vinden op deze site of volg ons op twitter: @warmtepompplein.