Volop aandacht voor de hybride warmtepomp, waarom?

Nov 24, 2017Ontwikkelingen warmte woningen, Warmtepomp installeren

Mogelijk is het u de afgelopen weken ook opgevallen: de hybride warmtepomp is volop in het nieuws. In diverse nieuwsitems (NRCEnsocGaWaLo) wordt bericht dat de hybride warmtepomp dé oplossing is om op korte termijn de CO2 uitstoot te verlagen. Wat is een hybride warmtepomp en wat maakt deze installatie zo aantrekkelijk? Warmtepompplein.nl zet het voor u op een rijtje.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die geplaatst wordt in combinatie met een (reeds aanwezige) gasgestookte cv-ketel. Op dit moment zorgen in veel woningen cv-ketels voor ruimteverwarming en warm tapwater. De ketel maakt daarbij gebruik van aardgas en daarbij komt schadelijke CO2 vrij. Daarnaast veroorzaakt de opwekking van aardgas aardbevingen in Groningen. Het wordt tijd om minder aardgas te gebruiken. Dit kan met een hybride warmtepomp.

Om warmte te produceren gebruikt een warmtepomp een natuurlijke, en dus duurzame, warmtebron, bijvoorbeeld de buitenlucht. Om de temperatuur van de buitenlucht bruikbaar te maken voor verwarming moet die wat ‘opgepept’ worden. De warmtepomp gebruikt hiervoor een klein deel elektriciteit. Bij een hybride warmtepomp zorgt het warmtepompgedeelte het grootste gedeelte van het jaar voor warmte in huis. Op de momenten wanneer er veel warmte nodig is, zoals op een koude winterdag of voor warm tapwater, helpt de cv-ketel een handje mee. Het gasverbruik neemt flink af, tot wel 80%!

Hybride warmtepomp - combinatie warmtepomp en cv ketel
Warmtepomp in combinatie met HR-ketel

Hybride warmtepomp eenvoudig toe te passen

Een groot voordeel is dat een hybride warmtepomp eenvoudig is toe te passen. In vergelijking met een volledig elektrische warmtepomp is het niet nodig is lage temperatuurverwarming in de woning te hebben. Hybride warmtepompen kunnen in veel gevallen met bestaande radiatoren overweg. Het is overigens wel aan te raden om in kamers die veel gebruikt worden, zoals de woonkamer, grotere of speciale lage temperatuur radiatoren te plaatsen.

Daarnaast hoeft de woning meestal niet extra geïsoleerd te worden. En omdat de cv-ketel voor warm tapwater zorgt, hoeft er geen boiler geplaatst te worden. Dit maakt de hybride warmtepomp niet alleen makkelijker en sneller te realiseren in een woning, – een hybride warmtepomp is binnen een dag geplaatst – maar scheelt het ook behoorlijk in de aanschafkosten.

De eerste stap naar aardgasloos wonen

Om de CO2 uitstoot op landelijk niveau te minimaliseren moeten uiteindelijk alle woningen ‘van het aardgas af’. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Nieuwbouwwoningen worden steeds vaker zonder gasaansluiting gebouwd, maar bij alle bestaande woningen en gebouwen is nog een grote slag te maken. De hybride warmtepomp is hiervoor een goede eerste stap en kan gezien worden als een soort kickstarter voor verduurzaming van de warmtevoorziening voor woningen.

Het gasverbruik dat na toepassing van een hybride warmtepomp nog over blijft, kan op een later moment nog verlaagd worden door duurzame en energiebesparende maatregelen toe te passen, zoals een zonneboiler of isolatie. De laatste stap is dan richting gasloos wonen of het afnemen van duurzaam gas.

Bent u benieuwd of een hybride warmtepomp geschikt is voor uw woning? Ontdek het met de Warmtepompverkenner. Klik hier om de Warmtepompverkenner te openen.

Adviesbureau Business Development Holland deed onderzoek naar de uitdagingen die komen kijken bij het toepassen van hybride warmtepompen op grote schaal. Klik hier om het onderzoek te lezen.