Warmtepompplein.nl op bewonersavond aardgasloos wonen in Rolde

Jun 4, 2018Energie besparen, Gasloos wonen, Warmtepomp voordelen

Woensdagavond 30 mei organiseerde het Buurkracht’ buurtteam Rolde een informatieavond voor alle inwoners van de Drentse plaats over de mogelijkheden om aardgasloos te wonen. Warmtepompplein.nl was erbij en gaf een presentatie over 1 van de opties: warmtepompen.

Xandra van Zon van het Drents Energieloket trapte de avond af. Ze gaf aan dat we onze woningen moeten gaan verduurzamen, omdat we in 2050 CO₂-neutraal willen zijn en het aardgasverbruik af willen bouwen. “Dat is nog een hele periode en die moeten we gebruiken om zorgvuldig te werk te gaan.” Xandra lichtte verschillende technieken toe waarmee een woning gasvrij gemaakt kan worden. “Kijk hierbij  niet alleen naar de investeringskosten, maar ook naar de jaarlijkse energiekosten. Warmtepompen zijn bijvoorbeeld duurder in aanschaf dan infrarood-panelen of een elektrische cv-ketel. Maar ze zijn wel efficiënter en verbruiken daardoor minder elektriciteit.” Haar advies: “Blijf voorlopig met beide benen op de grond staan en neem bewuste keuzes.”

Bijdragen aan een leefbare wereld

Hierna kwam Janet van der Weide aan het woord. Janet heeft, samen met haar man Lambert, hun bestaande jaren ’70 woning all-electric en klimaatneutraal gemaakt. Hun motivatie is dat ze willen bijdragen aan een  leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. De maatregelen die ze hebben genomen waren relatief eenvoudig. “We hebben de vloeren en spouwmuren geïsoleerd, vloerverwarming laten infrezen, zonnepanelen geplaatst en natuurlijk een warmtepomp geplaatst. We koken op inductie. Voor €20.000 waren we klaar en onze energierekening is nu ongeveer €50,- per maand.”

Inzicht in de prestaties van warmtepompen

De zonnepanelen compenseren een deel van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. “De elektriciteit die we nog van het net afnemen kopen we in bij een groene energieleverancier.” Lambert houdt netjes elke dag de meterstanden bij, dus ook deze cijfers kwamen aan bod en gaven een mooi inzicht in de prestaties. “Eerst schrokken we wel van het elektriciteitsverbruik van de woning, zeker in heel koude periodes, maar de installateur is nog eens langs geweest om de installatie beter in te stellen. En we hebben de spouwmuur pas een paar maanden na het plaatsen van de warmtepomp laten isoleren. We merken direct het verschil. Nu staat HR++ glas op het verlanglijstje.” Janet wil maar aangeven dat je woning niet extreem goed geïsoleerd hoeft te zijn om een warmtepomp toe te passen en van het gas af te gaan. Ze is erg enthousiast en houdt haar ervaringen bij in een blog: https://wijgaanonzedromendoen.blogspot.com/

Vanuit de zaal kwam de vraag of het geluid van de warmtepomp tot overlast in de buurt leidt. Janet gaf aan dat de installatie inderdaad geluid maakt. “We moesten er wel even aan wennen. Maar zowel wij als onze buren hebben er niet echt last van.”

All-electric en hybride warmtepompen

Martin Horstink van Warmtepompplein.nl gaf vervolgens een uitleg over warmtepompen, welke stappen je kunt nemen om je woning gasvrij te maken en waar je op moet letten. Ook de verschillen tussen all-electric en hybride warmtepompen kwamen aan de orde. Martin lichtte ook de besparingen van een warmtepomp toe. “Op dit moment word je nog niet rijk van warmtepompen. Over de levensduur van de installatie haal je de investering er over het algemeen wel uit. Je gaat natuurlijk wel fors besparen op CO₂-uitstoot en het aardgasverbruik in de woning gaat omlaag.”

50% besparing op gasverbruik met hybride warmtepomp

De avond werd afgesloten door Ben Ernens. Hij heeft een hybride warmtepomp en bespaart nu ongeveer 50% op zijn gasverbruik. Ben is zeer te spreken over de installatie. “De warmtepomp en ketel zijn van dezelfde fabrikant en daardoor kan ik ervan uitgaan dat beide systemen goed op elkaar zijn afgestemd.” Ook hier werd de vraag over geluid gesteld. De reactie van Ben: “Het buitendeel maakt wel een zoemend geluid, maar dit leidt niet tot overlast”. Een aanwezige buurvrouw kon dit beamen. “Als ik bij de voordeur sta dan hoor ik het buitendeel wel, maar ik leef aan de andere kant van de woning.” Op deze pagina lees je meer over het geluid van een warmtepomp en lees je tips om overlast te voorkomen.

Avondvoorzitter Christiaan Teule concludeerde dat bij de advisering aan bewoners nog veel te winnen valt. Het buurtteam gaat nu met energieadviseurs en de gemeente om tafel om de advisering over gasloos wonen en warmtepompen voor de inwoners van Rolde te verbeteren.