14 Voor- en nadelen van een warmtepomp

Apr 24, 2018Algemene informatie warmtepompen, Warmtepomp voordelen

Door de bevingen in Groningen wordt steeds duidelijker dat we zo snel mogelijk van het aardgas af moeten. Minister Wiebes heeft inmiddels besloten dat de aardgaswinning in Groningen in 2030 stopt. Met een warmtepomp kan het aardgasverbruik in je woning behoorlijk dalen. Twijfel je nog over de aanschaf van een warmtepomp? Warmtepompplein.nl zet de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen warmtepomp

Energie besparen

Een warmtepomp wordt niet voor niets gezien als dé kickstarter voor het verduurzamen van je woning. Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig en kan je gasvrij verwarmen, ook met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%! Wel verbruik je meer elektriciteit dan bij een HR-ketel. Dit extra verbruik aan elektriciteit kun je mogelijk compenseren met (extra) zonnepanelen of door deelname aan een postcoderoosregeling in de buurt.

Klaar voor de toekomst

Het doel is dat Nederland in 2050 van het aardgas af is. Met de aanschaf van een warmtepomp maak je al een eerste stap in de goede richting. Hier kun je lezen wat er nodig is om helemaal van het gas af te komen.

Waardevermeerdering huis

Doordat een warmtepomp minder energie verbruikt dan een HR-ketel, verandert het energielabel van je woning. Een hybride systeem zorgt al voor een verbetering van 1 tot 2 indexklassen/labelstappen. En daarmee stijgt ook de waarde van de woning.

Minder CO₂-uitstoot

Door het gebruik van aardgas komt het broeikasgas CO₂ in de atmosfeer, wat zorgt voor opwarming van de aarde. Met een warmtepomp wordt het huis (voor een groot deel) met energie uit de lucht of de bodem verwarmd, en verbruik je minder tot geen gas. En dus vermindert de CO₂-uitstoot.

Verwarmen en koelen

Naast verwarmen kan een bodemwarmtepomp voor verkoeling zorgen. Bijvoorbeeld op een warme zomerdag. Een airco is niet meer nodig. Hoe dat werkt lees je hier.

Weinig onderhoud

Onderhoudsvrij is een warmtepomp niet, wel onderhoudsarm. Het onderhoud aan een warmtepomp is preventief en vindt gemiddeld een keer per twee jaar plaats.

Constante temperatuur

Een warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur, zowel overdag als ’s nachts. Bij een hybride kun je volstaan met de bestaande radiatoren. Kies je voor een all-electric variant, dan heb je wel of wand- of vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren nodig. Lees hier wat lage temperatuur verwarming is.

Subsidies

Ook in 2018 zijn er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen. De hoogte van het subsidiebedrag varieert per systeem en is afhankelijk van het vermogen en het energielabel van de installatie.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van warmtepompen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nadelen warmtepomp

Aanschafprijs

Een warmtepomp is een investering. Bij een HR-ketel kom je met € 1.500,- al een heel eind, geïnstalleerd en al. De prijs voor een hybride warmtepomp ligt tussen €4.000,- en €7.000,-. De kosten voor een all-electric warmtepomp komen op €5.000,- tot €12.000,-.

Belang isolatie

Zonder goede isolatie en lage temperatuur verwarming heeft de inzet van een all-electric warmtepomp weinig nut. Je moet dan een grote warmtepomp kopen en in veel gevallen zal de installatie niet optimaal werken. Voor een hybride warmtepomp zijn er minder bouwkundige aanpassingen nodig. Maar in alle gevallen geldt: hoe beter een huis geïsoleerd is en hoe lager de temperatuur in je verwarmingssysteem is om je woning te kunnen verwarmen, hoe hoger het rendement van de pomp.

Ruimte

Een warmtepomp neemt al gauw meer ruimte in dan een klassieke cv-ketel. Kies je voor een all-electric variant, dan moet er naast de warmtepomp een boiler geplaatst worden voor warm tapwater. Bij een buitenluchtwarmtepomp is er bovendien nog een extra buitendeel dat ongeveer 1 m² in beslag neemt.

Niet ieder systeem past in elke woning

Bekijk van tevoren welk systeem het beste aansluit op jouw woning. Niet ieder type past bij elke situatie. Dit is onder andere afhankelijk van het soort huis (rijwoning, appartement, nieuwbouw), de isolatie, de ruimte voor het systeem (zowel binnen als eventueel buiten) en of er wel of geen ventilatiesysteem aanwezig is. Wil je bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp bij een bestaande woning toepassen, dan moet er een bodembron geboord worden in de tuin. Check hier welke warmtepomp het beste in jouw situatie past.

Geluid

De buitenunit van een warmtepomp op buitenlucht heeft naast een pomp (compressor) een ventilator. Beide produceren geluid. Al valt de herrie in de praktijk wel mee, de plaatsing van een warmtepomp verdient wel aandacht. Zet de buitenunit dus niet in de buurt van een slaapkamerraam, ook niet bij die van uw buren.

Expert nodig

Niet iedereen kan en mag een warmtepomp installeren. Dit vergt kennis en kunde van de installateur. Een slecht ingeregelde warmtepomp verbruikt nog steeds veel elektriciteit. Bovendien is bij de meeste warmtepompen certificering van de installateur vereist.

 

Wegen de voordelen van een warmtepomp op tegen de nadelen en wil je weten welk type warmtepomp geschikt is voor jouw situatie? Vul dan gratis de warmtepompverkenner in.